Provocarea ultimilor ani: Inteligența artificială (AI)!
de Loredana Marin
Pentru că la Contamar lucrăm cu oameni din diferite domenii de afaceri, am studiat (și experimentat, chiar) modul în care inteligența artificială este integrată din ce în ce mai mult în business, și am ales pentru subiectul nostru să facem o călătorie digitală cu scopul de a vedea cum poate AI să îmbunătățească modul de lucru în domeniul contabil și fiscal.
Fiind din ce în ce mai integrată în serviciile de contabilitate pentru a automatiza sarcinile repetitive, pentru a îmbunătăți acuratețea și pentru a oferi informații valoroase, AI este utilizată în contabilitate în primul rând pentru operațiunile de introducere a datelor: intern chiar folosim un software bazat pe inteligență artificială ce automatizează sarcinile de introducere a datelor prin extragerea informațiilor din facturi, chitanțe, extrase bancare și alte documente financiare. Acest lucru reduce necesitatea introducerii manuale a datelor și minimizează erorile.
O altă ramură unde intern folosim inteligența artificială și avem clienți ce folosesc diverse unelte sau softuri pentru a-și interpreta cât mai bine rezultatele financiare este managementul cheltuielilor: AI poate analiza rapoartele de cheltuieli și clasifica cheltuielile automat, economisind timp pentru contabili sau manageri și asigurând acuratețea înregistrărilor financiare. Există softuri folosite în pregătirea impozitelor: AI poate eficientiza procesele de pregătire a impozitelor prin clasificarea automată a tranzacțiilor, identificarea deducerilor potențiale și generarea de formulare fiscale. La nivel mondial există foarte multe state unde este o obișnuință ca actele primare financiar-contabile sa fie prelucrate de diferiți roboți bazați pe AI, care apoi generează formularele de declarare a taxelor.
Dar iată ca inteligența artificială nu poate fi folosită doar de către companii, ci și de către instituțiile de control fiscal, în detectarea fraudelor:
Algoritmii AI pot analiza volume mari de tranzacții financiare pentru a detecta modele care indică fraudă sau activități suspecte. Prin semnalarea problemelor potențiale, AI poate înlesni procesul de investigare și poate preveni comportamentul fraudulos. Sunt de asemenea softuri bazate pe AI ce sunt folosite cu succes atât de către instituțiile de stat pentru previziune macroeconomică, cât și de către companii pentru analiză predictivă. Modelele AI pot analiza datele financiare istorice pentru a prezice tendințele și rezultatele viitoare, ajutând la prognoza financiară și la luarea deciziilor strategice.
Pentru că am scris mai dus despre cum activitatea de introducere date ne poate fi “luată de pe cap” în domeniul contabil, putem direcționa timpul “câștigat” într-o zonă din ce în ce mai solicitată ca serviciu: auditul financiar. Această nevoie a companiilor de a-și audita activitatea financiar-contabilă este generată de continua schimbare a Codului Fiscal. Firmele vor să fie asigurate asupra modului de calcul al taxelor și a opțiunilor de optimizare fiscală existente pentru diverse domenii de business. Chiar dacă bazată pe analiză financiară personalizată, și activitatea de auditare poate folosi instrumente bazate pe inteligență artificială, care pot analiza datele financiare pentru a identifica anomalii, erori sau inconsecvențe. Acest lucru îi ajută pe auditori să-și concentreze eforturile asupra domeniilor care necesită o examinare mai atentă, îmbunătățind eficiența.
Un alt domeniu conex contabilității în care putem folosi inteligența artificială este cel al resurselor umane, unde putem genera documente și regulamente.
Desigur, toate cele de mai sus au fost exemple aplicate pe domeniul financiar-contabil, unde lista de integrare AI poate continua, dar vă provocăm să vă analizați afacerile sau joburile și să “îmbrățișați” toate beneficiile aduse de inteligența artificială prin automatizarea sarcinilor de rutină, îmbunătățirea acurateței și furnizarea de informații valoroase care vă pot permite să oferiți servicii mai strategice și cu valoare adăugată.