Lace

Obezitatea. Factor de risc major pentru inimă.

IN ACEST ARTICOL

Share

Obezitatea a ajuns o problema importantă la nivel mondial, reprezentând un factor de risc in apariția bolilor cardiovasculare.

Pacienții obezi dezvoltă adesea hipertensiune arteriala, dislipidemie, diabet zaharat, toate aceste complicații sporind riscul de apariție a infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral.

La pacientul obezi inima este suprasolicitată, fiind nevoită sa pompeze mai mult sânge către organele vitale.
Bolile cardiovasculare, cauzate de obezitate, sedentarism, dieta bogată în grăsimi saturate și carbohidrați, reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global.

Obezitatea se traduce printru-un indice de masă corporala (IMC) peste 30, calculat prin raportul greutate/înalțime2 .
– gradul 1: IMC= 30-34,9 kg/m2
– gradul 2: IMC=35-39,9 kg/m2
– gradul 3: IMC peste 40 kg/m2

Obezitatea are un impact negativ asupra întregului organism, crescând nivelul lipidelor din sânge, favorizand astfel depunerea la nivelul vaselor coronariene, ce in final se traduce printru-un risc crescut de aparitie a infarctului miocardic. Obeszitatea crește morbiditatea și mortalitatea pe termen lung.

Lipsa miscării si alimentația nesănatoasă sunt principalele cauze ale obezității, ce reprezintă o problemă de sănătate a lumii moderne.

Datele statistice arată ca în țara noastră incidența obezității este de 17% în mediul rural si 20% în mediul urban.


Obezitatea a devenit o patologie des intalnită, cu un puternic impact psiho-social, cu implicații majore pe termen lung.

Tratamentul obezității presupune în primul rând modificarea stilului de viață (alimentație sănatoasă, mișcare zilnică).

In multe situații pacienții nu reușesc să obțină un control al greutații, motiv pentru care aceștia ar trebui indrumați către un speecialist în nutriție.


În cazul în care aceste măsuri nu funcționează și pacientul cu obezitate are un risc mare de a dezvolta complicații, se recomandă evaluarea de catre un specialist în vederea stabilirii unei măsuri chirurgicale în controlul greutații (chirurgia bariatrica).

URMĂTORUL ARTICOL​

Cu ce se confruntă femeia tânără în fața diagnosticului de cancer de sân?

Tot mai multe femei tinere, sub 40 de ani, se confruntă cu diagnosticul de cancer de sân, o boală adesea asociată greșit doar cu vârste înaintate. Lipsa screeningului, diagnosticarea tardivă, formele agresive de cancer și impactul emoțional profund transformă această realitate într-o luptă dificilă. Este vitală educația, prevenția și accesul la sprijin medical și psihologic pentru aceste paciente.

Read more
NU MAI SUNT POSTĂRI DIN ACEASTĂ CATEGORIE, ÎNCEARCĂ ALTELE:

instagram: