Lace

“Pe-un picior de plai… Pe-o gură de rai”

IN ACEST ARTICOL

Share

Tinerii se întorc și își pun sufletul în slujba orașului copilăriei. Uneori, prin muzică.

de Loredana Marin

Am văzut recent un material care anunța Breaza Jazz Pop Rock Festival, ediția nr.4, însă spre rușinea mea nu știam detalii despre acest festival și nu am participat vreodată, deși știți foarte bine că ador acest gen de muzică și sunt nelipsită de la evenimentele de profil. Suntem la o lună distanță de Jazz on The Rooftop (23-25 august) și puțin mai departe, Festivalul Internațional de Jazz, ambele organizate de Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești.

Până atunci însă, așa cum vă spuneam, vă puteți delecta cu muzică de bună calitate, unde altundeva, decât acolo unde, fără exagerare, „nu te supăra Ploiești”, au început să se întâmple atât de multe lucruri frumoase (!!), la Breaza. Tabere de artă, festivaluri de folk, vernisaje, evenimente socio-culturale, proiecții de filme, festivaluri folclorice. etc.

Așadar, Breaza Jazz Rock Festival va avea loc în perioada 27-28 iulie la Popasul Cultural din Parcul Brâncoveanu, zona special amenajată pentru evenimente culturale.

Sigur că nu am putut să mă abțin și am vrut să aflu mai mult decât informațiile „scurse” pe internet și l-am provocat la un scurt interviu pe fondatorul festivalului, Cristian Munteanu. Cred în „umanizarea” proiectelor pentru a fi înțelese mai bine.

De când ați creat acest festival și ce v-a mânat în a pune în practică această idee?

Festivalul este creat acum 4 ani, la momentul acela am hotărât împreună cu familia mea să punem și noi o cărămidă spre a avea un oraș în care ne putem bucura de evenimente de calitate și am decis să aducem muzica de calitate mai aproape de comunitate. Am fost motivați de dorința de a promova tinere valori dintr-un gen muzical special cum este jazz-ul, în orașul în care am crescut și unde am studiat. Faptul că am avut deschiderea administrației locale a contat foarte mult.

Care este publicul acestui eveniment și cum a prins el la nivel local?

Din edițiile anterioare am observat ca majoritatea celor ce participă sunt iubitori de jazz si rock, tineri și seniori, localnici, dar și turiști. Am mizat și pe cei din urmă întrucât turismul cultural poate fi o variantă foarte viabilă pentru orașul nostru.
Breaza este un loc minunat la poalele Carpatilor, situat intr-un cadru natural care favorizează fără doar și poate actul artistic.

O inițiativă extrem de curajoasă să promovați tinerele talente în cadrul festivalului! “Vând” numele noi un asemenea eveniment? Adică, reușiți să treziți interesul oamenilor dacă nu aveți pe afișe nume deja consacrate?

O întrebare bună. Uneori cel mai mare bine pe care îl poți face noii generații de talente este ca în calitate de organizator, să le asiguri o scenă pe care artiștii aflați la început de drum să se manifeste. Noi credem cu putere în demersul nostru. Publicul va fi extrem de plăcut surprins de cum se „aude” noua generație.

Ce surprize ați pregătit pentru acest an? Ce elemente de noutate ați adus față de anii trecuți?

La cea de-a 4 a ediție, pe partea muzicală vom aduce în fața publicului trupe tinere consacrate în Romania și străinătate, atât de Jazz cât și de Rock. În plus, pentru prima dată vor fi susținute ateliere pe tot parcursul celor 2 zile de festival care vor atrage prezența constantă a publicului la Popasul Cultural.

De unde pasiunea pentru jazz?

Din perspectiva unui muzician cu pregătire în muzica clasică, jazz-ul oferă căi alternative de exprimare a intimului artistic și creator. Primul meu contact cu acest gen l-am avut prin intermediul cunoscutului trompetist american de origine româna, Emil Bîzgă, care ne-a onorat cu prezența la prima ediție a festivalului. Jazzul se simte nu se ascultă și odată ce-l simți îți dorești să-l „dai mai departe” prin evenimente de genul.

URMĂTORUL ARTICOL​
NU MAI SUNT POSTĂRI DIN ACEASTĂ CATEGORIE, ÎNCEARCĂ ALTELE:

instagram: